Dubrovnik

Ældgamle palazzoer, smalle gyder at gå på opdagelse i og bademuligheder i Adriaterhavet. Tilbring sommeren i Dubrovnik, et af de smukkeste steder i Europa.

Historisk by

Langt mod syd i Kroatien ligger det gamle Dubrovnik som et drømmesyn omgivet af en 2 km lang bymur og det blå Adriaterhav. Byen stammer helt tilbage fra 1000-tallet, og flere af de nuværende bygninger kan dateres tilbage til 1200-tallet. I 1990-erne blev byen stærkt beskadiget af bomber under krigen i det daværende Jugoslavien, men et omfattende restaureringsarbejde har bragt byen tilbage til fordums glans.

Dubrovnik

Du ankommer til den gamle by ad en af de fire byporte. Den måske mest imponerende er Pile-byporten, hvorfra du fortsætter direkte ind på hovedgaden Stradun. Hele den gamle by er bilfri, og gaderne er belagt med blanke kalksten.

Dubrovnik

Indenfor byporten passerer du lige forbi Onofrios fontæne, som var byens vandreservoir. Desværre er Dubrovniks fortræffeligheder på ingen måde hemmelige, så regn ikke med, at du får stedet for dig selv. Dubrovnik bliver hvert år besøgt at så mange turister, at der tales om at indføre adgangsbegrænsning. Men turisterne, som du må dele oplevelsen med, gør ikke Stratun mindre fantastisk.

Dubrovnik

Tag en svømmetur

For enden af hovedgaden ligger den gamle havn. Herfra er det let at hoppe på den lille færge, der sejler i fast rutefart mellem Dubrovnik og øen Lokrum. Sejladsen tager kun omkring 10 minutter, og det er langt mere behageligt at bade her end fra fastlandets strande nær Dubrovnik. Vandet er renere, og her er knap så mange mennesker.

Dubrovnik

Find et sted at smide håndklædet på klipperne og hop i det blå hav for en sval dukkert. Der er sat stiger på klipperne, så det er let at komme op igen.

Eller find den lille indlandssø, som har forbindelse til havet men er omgivet af klipper.

Dubrovnik

Hvis du bliver træt af at dase i solen, ligger der også et gammelt kloster og en botanisk have på øen. Det er muligt at spise frokost for eksempel på restauranten ved klosteret. Øen er ret lille, så det er let at komme rundt til fods.

Dubrovnik

Gå på opdagelse

Tilbage i Dubrovnik kan du undslippe en del af de andre turister ved at gå på opdagelse i de mange smalle gyder. Det er som at forsvinde ind i en anden verden, når du går op ad en trappe med vasketøjssnorene hængende højt over hovedet. Eller runder et hjørne og finder en hyggelig cafe eller restaurant.

DubrovnikDubrovnik

Tillader du dig selv at fare vild i labyrinten af gyder, kan det endda være, du er så heldig at støde på cafeen Buza Bar. For at komme til den, skal du finde den rigtige dør i bymuren. Cafeen kliner sig til bymurens yderside højt over havet.

Dubrovnik

Det er et skønt sted at slappe af med en dejlig udsigt. Det er også stedet, hvor unge med hang til adrenalinrush springer ud fra klipperne, så der kan godt være halsbrækkende underholdning, mens du nyder din drink.

Game of Thrones Fans

Er du fan af serien Game of Thrones, er du virkelig kommet til det rette sted. Byen er fuld af steder, som har været brugt til indspilningerne. Prøv bare at se her.

Dubrovnik

Dubrovnik

Foruden alle lokationerne i selve den gamle by, er der også steder uden for byen, som har været anvendt. Du kan for eksempel besøge Trsteno Arboretum, der i serien er Tyrell Garden. Stedet har et lidt uplejet præg over sig, men stemningen er ret eventyrlig, og fra den højtliggende have er der en smuk udsigt udover havet og Elafiti øerne.

Dubrovnik

Du kan besøge parken på egen hånd eller tage med på en Game of Thrones tur.

Hold ferien i Dubrovnik

Det vil være synd at nøjes med en dag eller to i Dubrovnik. Du kan sagtens tilbringe en hel ferie her. Byen byder på mange smukke kirker og interessante museer.

Dubrovnik

Og vil du gerne opleve områderne uden for bymuren, er der masser af steder at besøge på endagsture. Det kunne for eksempel være den berømte bro i byen Mostar i Bosnien Herzegovina.

Rejs over land

Klimaforandringerne er allerede en realitet mange steder i verden, og transport er en af de helt store syndere. Det kan derfor betale sig at overveje, hvilken rejseform du helst vil have på samvittigheden. Hvis du beslutter dig til at undgå at flyve, så prøv hjemmesiden rome2rio.com. Her er det let at få overblik over muligheder for at nå din destination med tog, bus og/eller færge.

Kilder: Jette Gottlieb, Karsten Fledelius, Martin Rødbro: Dubrovnik i Den Store Danske, Gyldendal

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gængæld giver vi dig artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar