Plastikposer

Facebook og andre medier er ved at svømme over med billeder af plastik, der flyder rundt som øer i verdenshavene, plastik som fylder op på diverse lossepladser og plastik som skader dyrelivet.

Det er nemt at komme til at sidde tilbage med en følelse af magtesløshed og tænke, at det ikke er noget, man selv kan gøre noget ved. Det er heldigvis ikke rigtigt. Selvom det måske er svært at opgive alle plastikposer i husholdningen, er der meget, du kan gøre. Se bare her!

Køb varer uden emballage

Lækre varer i løs vægt kan du ofte finde på lokale markeder og i gårdbutikker. Det er straks sværere i supermarkedet, og det er der en årsag til. Plastikemballagen forlænger nemlig holdbarheden på frugt og grønt. Det skal du selvfølgelig også selv være opmærksom på, når du selv køber ind i løs vægt.

Plastikposer

 

Foto: Pixabay/Hans

Fordelen ved løs vægt er, at du kan købe præcis de mængder, du skal bruge og dermed nedsætte eventuelt madspild.

Men der er lige en ting, der er værd at have in mente. Hvis du køber grøntsager i løs vægt for at spare emballage og så putter varerne i de små plastikposer supermarkedet stiller til rådighed. Tja, så er du lige vidt.

Plastikposer
Foto: Pixabay/rileyroscoe

Emballagens formål på tørvarer som ris og pasta er egentlig bare at holde sammen på produktet. Men i LØS marked i København har de fjernet emballagen fra tørvarerne også. Her kan du medbringe dine egne beholdere, når du handler, eller du kan købe beholdere i butikken.

Husk indkøbsnettet

Du har sikkert hørt det før. Det er bedre for miljøet, hvis du selv medbringer dit eget indkøbsnet fremfor at købe en plastikpose. Den er både dyr for pengepung og miljø, da den kun kan bruges få gange, før den går i stykker og må kasseres.

Faktisk har man i flere afrikanske lande allerede gjort plastikposer forbudt i supermarkederne. I Europa er Frankrig fuldt op med et lignende forbud.

I stedet skal kunderne bruge papirsposer, bomuldsposer eller andet. Der er dog delte meninger om hvorvidt papirsposen er en godt alternativ.

Plastikposer
Foto: Pixabay/Hwellrich

Den er nemlig heller ikke særlig holdbar og bruger blandt andet en del vand i produktionen.

Bomuldsposen er det vist kun plastindustrien, som har noget imod. En bomuldspose efterlader også et aftryk på miljøet, når den bliver produceret. Men en solid en af slagsen kan bruges i årevis, og når den bliver beskidt, er det bare at smide den en tur i vaskemaskinen.

Når bomuldsposen ikke længere kan bruges, kan du stadig aflevere den til genbrug. For eksempel tilbyder tøjkæden H&M, at du kan indlevere kasseret tøj og boligtekstiler hos dem. Så vil de arbejde på at give det nyt liv.

Plastikposer
Foto: Pixabay/modanostia

Måske er du vant til at bruge dit eget indkøbsnet, når du handler. Alligevel har du sikkert prøvet at stå ved kassen og komme i tanke om, at du har glemt det derhjemme. Og hvad gør man så?

Som tingene er i dag, må du nok bide i det sure æble og købe dig en pose. Men hvis du brænder for sagen, kan du måske samle en gruppe andre entusiaster og gøre som australierne her: https://www.facebook.com/1MillionWomen/videos/10158322853385393/

De syr bæreposer af aflagte tekstiler og fordeler dem i forskellige supermarkeder. Så kan kunderne låne en pose på de dage, hvor de har glemt deres egen.

Brug beholdere i stedet for poser

Det er så let lige at smide madrester, madpakker, brød og lignende i en frysepose. Mange af os gør det helt uden at tænke over det. Hvis vi i stedet bruger glasbeholdere, kan vi spare en del plastik.

Plastikposer
Foto: Pixabay/jarmoliik

Og du behøver ikke købe dig fattig i smarte glas. Bare brug det, du har i forvejen. Syltetøjsglas til de små ting og rødkåls- eller rødbedeglas til de store.

Til brød kan du prøve at bruge særlige brødposer i stof. De består af flere lag og skulle gøre det muligt for brødet at ånde og hindre det i at mugne. Denne type poser kan også anvendes til ost og pølse, som kan have tendens til at ”svede” i plastik.

At ændre adfærd i forhold til plastik er et spørgsmål om at ændre vaner. Og den slags er aldrig helt let. Men hvis vi forbrugere ved, hvad vi kan gøre og gør os umage med at tænke over det, så er afstanden til handling måske ikke så lang.

Kilder: DR, vivatex,TV2, verdens bedste nyheder, Plastindustrien

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gængæld giver vi dig artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar