bæredygtighed

Iværksætteren Mia Walde har skabt delebutikken Værdig i et af Rys tomme butikslokaler. Her udstiller lokale producenter og kunsthåndværkere deres varer, som alle lever op til FNs Verdensmål.

Ry ligger søvnigt under en skyet forårshimmel, da jeg cykler ned ad bakken mod torvet i centrum. Her ligger en ganske særlig butik. En fusionsbutik kalder indehaveren Mia Walde den. For hendes butik er ramme om en mængde andre butikker, som alle er bæredygtige på den ene eller den anden måde.

”Fællesnævneren for forretningerne her i Værdig er, at de opfylder FNs Verdensmål nummer 8, 11 og 12”, fortæller hun, da jeg er kommet indenfor.

Garanti for bæredygtighed

De tre Verdensmål er ’anstændige jobs og økonomisk vækst’, ’bæredygtige byer og lokalsamfund’ og ’ansvarligt forbrug og produktion’. Og det fornemmer man med det samme.

Bæredygtighed

På væggene hænger lokalproduceret kunst mellem reoler og borde fulde af økologisk børnetøj og korktasker, lamper af vaskemaskinetromler og skamler med sæder af kasserede sikkerhedsseler. Bænkene, vi har slået os ned på, er fremstillet af gamle traller, der tidligere blev brugt på byggestiladser.

”Jeg ville gerne lave en butik, hvor man kan gå ind og vide, at lige gyldigt hvad man tager ned fra hylderne, så er det bæredygtigt. Ligesom når jeg går ind og handler i den økologiske afdeling i Kvickly og så ved, at alt er økologisk”.

Bekymring for tomme butikker

Egentlig udsprang idéen til butikken af hendes bekymring for byens mange tomme butikslokaler. Samtidig er hun meget interesseret i ’disruption’.

Bæredygtighed

”Disruption er jo egentlig en forstyrrelse af det eksisterende marked eller nogle mekanismer, der giver brugerne en lettere tilgængelig måde at gøre nogle ting på. Som Uber der disruptede taxa-markedet. Og så begyndte jeg at tænke på, hvad de tomme lokaler kunne bruges til, hvis de ikke skulle være butikker. Det kunne jo være hvad som helst”, forklarer hun.

Alle de tanker førte sammen med interessen for deleøkonomi til, at butikken Værdig stille og roligt tog form på tegnebrættet.

Butiksejer ved et tilfælde

I første omgang havde hun dog ikke tænkt, at det skulle være hende selv, der førte idéen ud i livet. ”Altså jeg tænkte: Wow – en god idé. Det burde en eller anden kunsthåndværker gøre. Men så indså jeg, at det kom jo aldrig til at ske, for det var mig, der havde idéen. Og hvorfor egentlig ikke gøre det selv så”.

Mia tror ikke, at hun havde haft tid til at tænke de tanker, hvis hun havde faret afsted til en hæsblæsende job hver dag i en stor koncern. Men som selvstændig CSR-konsulent var der rum til at tænke tanken til ende og gøre den til en realitet.

Babybesøg i butikken

I dag er butikken et halvt år gammel og udvikler sig hele tiden. Samtidig med at Mia tænker i deleøkonomi, materialestrømme og upcycling, ønsker hun også at øge udnyttelsesgraden i butikken.

Bæredygtighed

Det gør hun blandt andet ved at invitere den lokale sundhedsplejerske til at bruge stedet som base om formiddagen, hvor der ikke er så mange kunder.

”Vi arrangerer barnevognstræf, hvor mødrene kan komme med deres babyer og tale med sundhedsplejersken. De kan sidde og amme i sofaerne og sludre med de andre. På den måde kan vi udover at være en butik også fungere som et community, hvor folk kan mødes og lære hinanden at kende. Engang imellem har vi så en udefra til at komme og holde et lille oplæg om noget relevant. For eksempel får vi snart besøg af en børnekiropraktor. Så går deltagerne herfra med ny viden også”.

Vil sætte tanker i gang

Men Mia vil også gerne have folk til at tænke over, hvor bæredygtige de er i dagligdagen. Derfor afholder hun filosofiarrangementer.

”Jeg synes, det her emne bæredygtighed, det kalder på, at man reflekterer mere over, hvad man går og gør”, siger hun. ”Man er nødt til at forstå, at ens handlinger har betydning i det store billede”.

Butikken har da også givet anledning til nogle gode snakke derhjemme med datteren Alma på 6 år. ”Det med at genanvende materialer og bruge sine hænder tager hun til sig. Nogen gange snakker hun om at lave noget i træværkstedet, som kan blive solgt i butikken”.

Oplevelsesbutik der skaber aktivitet

I fremtiden drømmer Mia om at få en designer til at indrette butikken, så den bliver en særlig oplevelse at besøge. Hun kunne også godt tænke sig at fordoble antallet af udstillere, så udbuddet bliver endnu større. Og så skal butikken gerne udvikle sig til at være økonomisk bæredygtig også.

Bæredygtighed

”Den skulle gerne kunne fortsætte med at være et udstillingsvindue for de her mange små udstillere. Og så skal den være et sted, der skaber liv og aktivitet i byen og samtidig kan være med til, at få folk til at tænke mere på bæredygtighed i dagligdagen.”

Mias egne favoritter

Mia bruger meget tid i butikken, og så kan det ikke undgås, at man får nogle favoritter. ”Der er den her olie, som PureGreen sælger. Ecooking hedder den. Den er virkelig lækker”.

Bæredygtighed

Men på spørgsmålet om hvad der er det mest nytænkende i butikken, nævner hun REdone, som producerer forskellige ting af gamle cykeldele. I Værdig sælger REdone blandt andet en cykelskammel, små lamper og fine dekorationer ”Det er rigtig fin kvalitet og designet er super eksklusivt.”

Bæredygtighed

Også producenten Schildt Upcycling gør indtryk. De laver blandt andet lamper og bålsteder af vaskemaskinetromler.

”Og så er der Frk. Frandsen, som laver lædertasker ud af gamle sofaer. De der gamle lædersofaer som man nærmest ikke kan komme af med på et loppemarked, og som så bare ender på forbrændingen. Der sidder hun simpelthen og tager læderet af og bruger det til at sy de her meget lækre rejsetasker”, fortæller Mia, og taskerne trækker da også mange interesserede ind i butikken.

Bæredygtighed i privaten

Og her til sidst, hvor grøn er du selv på en skala fra 1-10?

Mia tænker sig lidt om. ”7-8 stykker”, siger hun så. ”Vi har to dieselbiler og har faktisk lige været ude og flyve, så det trækker jo ned.

Men i dagligdagen tænker vi meget over bæredygtighed. Vi køber mest økologisk og spiser meget lidt okse- og svinekød. Vi bruger også mange deletjenester som GoMore og Airbnb. Det er det igen med at udnytte tingene bedre. Hvis jeg er på ferie, kan der ligeså godt være nogle andre, som bor i mit hus, i stedet for at det står tomt. Og så går alt mit arbejde jo ud på at fremme bæredygtighed”.

Du finder Værdig på Bytorvet 24 i Ry. Læs mere på Facebook.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gængæld giver vi dig artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar