Bunddække

 

 

Bunddække i form af stauder er fuldstændig uundværlige i haven, og det er der tre rigtig gode årsager til. De kan nemlig være med til at give dig en frodig have fuld af dyreliv og samtidig begrænse væksten af ukrudt.

Værdien af en smuk plante

Bunddækkende stauder i bede for sig selv eller under buske og træer gør din have frodig at kigge på. Du kan skabe smukke ensartede flader med bunddække, eller du kan have fokus på at kombinere blomsterfarver.

Du kan for eksempel vælge bunddække med blomster, der tone i tone passer med den øvrige beplantning, eller du kan vælge at lade bunddækkets blomster fungere som kontrast.

Bunddække

Bunddække

Bunddække

På billedet herover er det den gule lodden løvefod Alchemilla Mollis, som breder sig smukt ud over stien. Den bliver ca. 30-50 cm høj og blomstrer i juni-juli, men den er meget smuk, også når den ikke blomstrer. Bladene er blegt irgrønne, og når det har regnet, ligger vanddråberne som perler på dem.

Længere oppe er det en dejlig lilla storkenæb, som blander sig med spirerne af katteurt. Storkenæb fås i både hvid, lyserød og lilla.

Bunddække

Bunddække

Bunddække

På billedserien herover kan dækningskraften ses. Det øverste billede er taget midt i maj, og planterne er netop sat omkring nogle taks. Næste billede er taget godt en måned senere. Da sæsonen gik på hæld dækkede de næsten jorden, og det nederste billede er taget året efter plantning. Denne dejlige storkenæb hedder ‘Rosemoor’.

Holder du mere af stedsegrønne vækster, er efeu god som bunddække. Den danner et tæt tæppe af smukke blade. Den breder sig ved lange overjordiske udløbere og bruger hæftefødder til at kravle op ad mure og plankeværk.

Du skal være opmærksom på, at hæftefødderne danner grimme mærker, når du fjerner den fra muren igen. Den vil også bevæge sig op i de buske og træer, du har stående i bedet. Du kan holde den i ave ved at klippe bedets kanter en eller to gange i løbet af sæsonen.

Bunddække

Bunddække

En anden plante, der er god som stedsegrønt bunddække, er Vinca, som får lilla blomster. Den dækker effektivt jorden, når den først får fat, men den er ikke god, hvis du har stauder og forårsblomstrende løgplanter i bedet. De vil sandsynligvis blive udkonkurreret.

Hold ukrudtet nede

Godt begyndt er halvt fuldendt er der et gammelt ordsprog, der siger. Det er i den grad sandt, når det gælder ukrudt. Det er vigtigt, at du forbereder bedet, inden du planter dit bunddække, dvs at du fjerner alle ukrudtsrødder og små ukrudtsplanter. Alt det flerårige ukrudt skal simpelthen væk. Din succes afhænger af, at du er grundig her.

Bunddække

Herefter kan du gå i gang med det sjove nemlig at plante. Vælger du det rigtige bunddække, kan du begrænse det fremtidige lugearbejdet væsentligt. Det skal være planter med store blade som effektivt lukker lyset ude, så de ukrudtsfrø, der måtte ligge på jorden, ikke får mulighed for at spire. Her er alle de ovennævnte planter gode at bruge.

Lav levesteder til smådyr

Ved at plante bunddække skaber du levesteder for mange smådyr. Det kan være dyr som løbebiller, edderkopper og mariehøns. Dyrene har du god gavn af, når de spiser dræbersnegle og bladlus. Men de har brug for et sted at søge lyd om sommeren, og her er et tæt bunddække lige sagen.

Bunddække
Foto: Pixabay/ariesa66
Bunddække
Foto: Pixabay/dime868

Vælger du blomstrende bunddække vil både bier og sommerfugle have glæde af pollen og nektar fra blomsterne. På den måde kan du skabe fødekilder til dyr, der somme tider kan have svært ved at finde mad nok uden for din matrikel.

Tre i én

Der findes mange planter, der kan bruges som bunddække, men det er langt fra alle, der både er smukke, effektive mod ukrudt og gode levesteder for nyttedyr. Vær opmærksom på, om den plante, du vælger, har de egenskaber, du ønsker. Og så er det værd at huske på, at et veletableret bed med bunddække kræver mindre arbejde end en græsplæne.

Bunddække
Foto: Pixabay/Counselling

Kilder: Haveselskabet, Praktisk Økologi

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gængæld giver vi dig artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar