vaskenødder

Da jeg tilfældigt faldt over produktet vaskenødder, blev jeg svært begejstret. Jeg tænkte, at jeg nu kunne slippe for en masse kemi og samtidig gøre noget godt for miljøet. Selvfølgelig skulle det prøves.

Lovende produkt

Nødderne, som i virkeligheden er skaller, ankom en sensommerdag. De var let klistrede og havde en lidt ubehagelig lugt, der gjorde mig en smule skeptisk, men ifølge producenten var de gode for flere ting: ”Soapnut er kemikaliefri, økonomisk samt miljø- og sundhedsvenlig”. What’s not to like, tænkte jeg og satte den første vask over sammen med en lille bomuldspose med skaller.

Resultatet så godt ud

Resultatet gjorde mig umiddelbart meget glad. Mit tøj så rent ud, og der var hverken spor af skallernes lugt, svedlugt og lignende. Jeg fortsatte derfor med at bruge skallerne i en længere periode altid med samme gode resultat. Det var endda muligt at genbruge skallerne til flere vaske, så rent økonomisk så det også ud til at være en gevinst.

Videnskabelig test fortæller noget andet

Alt var altså godt, lige indtil jeg stødte på en videnskabelig test af vaskenødder fra den svenske forbrugertjeneste Råd og Rön fra november 2011. Ifølge deres test bliver tøjet nogenlunde lige så rent ved brug af vaskenødder, som hvis det var vasket uden noget vaskemiddel overhovedet. De forklarer, at det er effekten af vandet og af vaskemaskinens mekaniske bearbejdning, der gør, at tøjet virker rent.

Vaskenødderne virker ikke

Vaskenødderne virker altså ifølge forbrugertjenesten simpelthen ikke til at vaske tøj med. Råd og Röns testchef Ronny Karlsson går faktisk så langt som til at sige: ”Det her er som gamle tiders bondefangeri, hvor man lokker forbrugere til at betale dyrt for produkter, som ikke har nogen som helst effekt”.

Vaskenødderne har ikke længere en plads i mit vaskerum. Det har derimod det gamle trofaste allergivenlige vaskepulver, som jeg har haft på hylden i årevis.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gengæld får du artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

2 Replies to “Test af vaskenødder”

 1. Vedr- vaskenødder…..i stedet for at sætte din lid til diverse forbrugertjenester..eller andre “kloge” “forskere”, (som kan være betalt for at sige, det de siger)… skulle du måske lave et lille enkelt forsøg selv ved at komme forskellige pletter på noget stof …og så vaske 2 ens stykker stof med de samme pletter henholdsvis med vaskenødder og vaskepulver, for så vil du se at tøjet der bliver vasket med vaskenødder er mindst lige så rent…og i nogle tilfælde renere…..MEN DET BRYDER DE STORE VIRKSOMHEDER, der fremstiller vaskepulver sig jo ikke om..(o:…for så blive det jo bønderne i de fattige lande, der kommer til at tjene på vaskenødderne i stedet for dem…der jo netop tjener på kemikalier. ….Har vasket med vaskenødder i flere år..samt lavet rengøringsmidler, håndsæbe osv. af disse vaskenødder …..dog vasker jeg af og til en hvid vask med vaskepulver med blegemiddel….for synets skyld, men bestemt ikke for renhedens skyld. Lad være at sprede usande oplysninger …bare for at tjene penge på dine indlæg. ..det er ikke etisk. …folk kunne jo tro på det du skriver…så husk du har en ansvar for, at det du skriver er korrekt.
  Ha en god aften.

  1. Hej Rita
   Tak for din kommentar. Jeg vil starte med at understrege, at jeg ikke tjener penge på mine indlæg udover, hvad læserne vælger at støtte med. Tværtimod har jeg valgt at lave Mynthe helt uden sponsorerede indlæg og uden reklamer, som du også vil kunne læse på siden. Jeg gør mig altid yderst umage for, at det, jeg skriver, er korrekt. Jeg har i min artikel beskrevet mine egne erfaringer med produktet og den svenske forbrugertjenestes resultater. Tjenesten laver forsøg, der er uafhængige af kommercielle interesser og har så vidt, jeg kan vurdere erfaring med at lave den slags forsøg korrekt. Du kan læse om dem på https://www.radron.se/om-rad–ron/
   Jeg mener ikke, at du kan ikke lave det forsøg, du nævner med to stykker stof, der bliver vasket med hhv vaskenødder og vaskepulver og så vurdere på resultatet, at vaskenødderne vasker lige så godt som vaskepulveret. Jeg vil mene, at du skal lave testen med to stykker stof, der bliver vasket med hhv vaskenødder og ingenting. Hvis stoffet vasket med vaskenødder bliver mere rent end stoffet vasket uden noget, så kan du konkludere, at vaskenødderne har haft en effekt. Dejligt at du har gode erfaringer med vaskenødderne til andre ting. Det har jeg ikke selv afprøvet, og testen, jeg har skrevet om, omhandler kun brug af vaskenødder til tøjvask. Ha’ en god dag. Med venlig hilsen Berit

Skriv et svar