vaskenødder

Da jeg tilfældigt faldt over produktet vaskenødder, blev jeg svært begejstret. Jeg tænkte, at jeg nu kunne slippe for en masse kemi og samtidig gøre noget godt for miljøet. Selvfølgelig skulle det prøves.

Lovende produkt

Nødderne, som i virkeligheden er skaller, ankom en sensommerdag. De var let klistrede og havde en lidt ubehagelig lugt, der gjorde mig en smule skeptisk, men ifølge producenten var de gode for flere ting: ”Soapnut er kemikaliefri, økonomisk samt miljø- og sundhedsvenlig”. What’s not to like, tænkte jeg og satte den første vask over sammen med en lille bomuldspose med skaller.

Resultatet så godt ud

Resultatet gjorde mig umiddelbart meget glad. Mit tøj så rent ud, og der var hverken spor af skallernes lugt, svedlugt og lignende. Jeg fortsatte derfor med at bruge skallerne i en længere periode altid med samme gode resultat. Det var endda muligt at genbruge skallerne til flere vaske, så rent økonomisk så det også ud til at være en gevinst.

Videnskabelig test fortæller noget andet

Alt var altså godt, lige indtil jeg stødte på en videnskabelig test af vaskenødder fra den svenske forbrugertjeneste Råd og Rön fra november 2011. Ifølge deres test bliver tøjet nogenlunde lige så rent ved brug af vaskenødder, som hvis det var vasket uden noget vaskemiddel overhovedet. De forklarer, at det er effekten af vandet og af vaskemaskinens mekaniske bearbejdning, der gør, at tøjet virker rent.

Vaskenødderne virker ikke

Vaskenødderne virker altså ifølge forbrugertjenesten simpelthen ikke til at vaske tøj med. Råd og Röns testchef Ronny Karlsson går faktisk så langt som til at sige: ”Det her er som gamle tiders bondefangeri, hvor man lokker forbrugere til at betale dyrt for produkter, som ikke har nogen som helst effekt”.

Vaskenødderne har ikke længere en plads i mit vaskerum. Det har derimod det gamle trofaste allergivenlige vaskepulver, som jeg har haft på hylden i årevis.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gængæld giver vi dig artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar