køkkenhave

Som barn læste jeg en historie om to børn, der besluttede sig for at passe køkkenhaven hos en ældre mand, som var kommet på hospitalet med et brækket ben. Det gik ikke så godt. Ja, altså lige indtil en troldmand kom forbi og forærede dem en hemmelig eliksir, de skulle vande planterne med. Så gik det pludselig rigtig godt, og grøntsagerne blev enorme. Der var et græskar så stort som et standard-cykelskur og kæmpe bær i stride strømme.

Trylleri i køkkenhaven

Jeg har på fornemmelsen, at der har været sådan en troldmand forbi min køkkenhave, mens jeg har været på ferie. Jeg tog af sted med lettere skuffede køkkenhave-følelser. Et utal af frø var slet ikke spirede, og en eftersåning af ærter havde ikke givet noget resultat.

køkkenhave

Da jeg kom hjem, var rødbederne vokset ud af jorden sådan helt bogstavlig talt. Squashplanterne havde fået blade på størrelse med serveringsfade. Og korianderens hvide blomster svævede rundt sammen med dildens gule i midten af det hele.

Skidt pyt

Så skidt med at de ærter, der kom, er blevet for store og grove til at smage godt, at mine frilandstomater er druknet under squashbladene, og at timianen har vist sig at være lidt af en erobrer og nu er ved at overtage det meste af et bed.

køkkenhave

For at komme hjem til en sådan overdådighed er som at få en gave foræret. Og giveren er jorden og den champost, jeg har blandet i den, regnen som har været umådelig gavmild denne sommer, og solen som har været knap så rundhåndet.

Mad at spise og dele ud af

Nu plukker jeg gule og grønne squash i superstørrelser og går rundt og forærer dem til naboer og andre, som lige kommer forbi. Når jeg er færdig med at skrive, vil jeg gå ud og plukke bønner, som skal i fryseren og bruges til vinter.

køkkenhave

Og så kan jeg gå sådan en lille hyggerunde og nippe blåbær og hindbær og stikkelsbær. Og ikke tænke på alt det, der ikke blev til noget men i stedet glæde mig over udbyttet af det, som gjorde.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gengæld får du artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar