vilde afgrøder

Lige nu er naturen fuld af vilde afgrøder lige til at gå ud og samle ind. De har som oftest vokset på naturens præmisser og er altså ikke sprøjtet med giftige ting og sager.

Hindbær og brombær

Vilde afgrøder som hindbær og især brombær vokser i store krat i lysninger i skoven. Brombærrene er ofte mindre end dem, du finder i en dyrket have, men de smager godt alligevel. Brug dem til sensommerkager eller eftermiddagssnacks. Eller læg dem i fryseren til vinterbrug.

Vilde æbler

Æbler kan du samle mange steder. Måske er der en nedlagt plantage i nærheden af, hvor du bor. Mange steder er der også kommet mere fokus på spiselige planter i offentligt regi, og derfor bliver flere områder fx omkring boligbyggeri plantet til med frugttræer.

vilde afgrøder

Naturstyrelsen har også en sjov historie om æbletræer langs nedlagte jernbanespor. Her har togpassagerer gennem tiderne smidt deres æbleskrog ud gennem vinduerne på vej gennem landskabet. I dag kan man derfor flere steder finde rækker af æbletræer sådanne steder som en slags levende minder om noget, der var engang.

Synes du, æblerne er for sure til at gnave af, kan du bruge dem som frisk fyld i fx salater og råkost. Eller du kan koge mos af dem med sukker og måske lidt vanilje. Og så kan du selvfølgelig bruge dem til at pynte lidt op med. Det kan være i en kurv på havebordet, eller du kan binde dem på en krans til hoveddøren.

Hasselnødder

Du skal være hurtig, hvis du vil have fat i hasselnødderne, før egernet har hentet dem til sit spisekammer. Du kan kigge efter hasselbuskene i skovbryn og langs med veje. Sommetider er de brugt som en slags spiseligt hegn. Hasselnødderne kan du eventuelt gemme til jul – hvis du altså nænner ikke at spise dem med det samme.

Havtorn

De små orangegule bær er blevet et hit i alt fra marmelader til juice. Du finder blandt andet buskene på klitheder ved vestkysten men forvent ikke, at de er lette at få fat i. Buskene har nemlig torne, så de kan godt være lidt fjendtlige.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gengæld får du artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

Skriv et svar