køkkenhave

Vindueskarme, sættekasser og bogreoler. Det er sådan nogle steder, de fleste af os fylder op med minder. Souvenirs fra forlængst overståede rejser og håndlavede kreationer fra børn eller børnebørn. Sådan nogle ting der gør en varm indeni og bringer fortidens gode oplevelser ind i nuet. Men jeg kan slet ikke nøjes med at have minder indendørs. Derfor har jeg dem også i min køkkenhave.

Trial and error

Nu er jeg jo som sagt nybegynder i køkkenhaven, men minderne begyndte jeg at samle på fra starten. Før jeg overhovedet havde gjort de første bede klar, forærede en havebekendt gav mig en kuvert med frø fra ‘Red Russian’, som er en grønkål. Jeg vidste ikke rigtig, hvordan jeg skulle behandle dem, men så må man vel prøve sig frem, tænkte jeg. Ergo lavede jeg en rille i mit nye bed, vandede den, fordelte frøene i rillen og dækkede til med jord. Og så ventede jeg.

Heldigvis blev jeg ikke skuffet. Snart piblede de grønne blade op ad jorden og blev hurtigt forvandlet til smoothie-ingrediens, pesto eller gryderetter i mit køkken.

køkkenhave

Søde smagsoplevelser i gave

Da jeg anlagde min køkkenhave, var der en ting, som jeg under ingen omstændigheder ville undvære: Jordbær. “Kom”, sagde en anden haveveninde. “Du kan få aflæggere fra mig”. Og som sagt så gjort. Hendes jordbærplanter havde produceret flere babyer, end jeg kunne aftage, men det betød, at jeg uden problemer kunne fylde et bed ganske gratis. Det er hendes skyld, at jeg nu kan mæske mig i søde bær om sommeren.

Julen er også havesæson

Og så var der julegaven fra min mor og far sidste år. En stikkelsbærbusk, som i år har produceret de første bær, mens jeg ivrigt smagte og holdt øje med nye bær.

køkkenhave

Mynte til Mynthe

Sidste skud på stammen er en mynte fra min nabos køkkenhave. Nu står den i en krukke med smukke lilla blomster, der tiltrækker insekter. Når jeg tager en stængel ind og lægger den i en kop med kogende vand, har jeg på 30 sekunder lavet min ynglingste.

Plantekarma

Hver gang jeg høster fra en af mine plante-minder, tænker jeg på den person, som har foræret mig den, bliver varm indeni og sender gode tanker i deres retning. Tænk, hvor meget god karma, der må være derude i æteren med alle de mennesker, der deler planter og frø. Det er en fantastisk tanke.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Ingen medier er nemlig gratis at lave. Til gengæld får du artikler uden sponsoreret indhold og uden reklamer.

 

Skriv et svar