tiny house

Siden starten af september har Martin Markussen boet med sin familie på kun 28 kvadratmeter.

Familien består foruden Martin af hans kone og deres to børn på 4 og 6 år.  De kommer fra et hus på 74 kvadratmeter, og det var faktisk slet ikke meningen, at de skulle ned i noget mindre. Tværtimod. Huset i København NV skulle bygges ud, så familien fik mere plads.

”Vi skulle i gang med at bygge ud, som vi havde planlagt, siden vi købte huset. Men da så håndværkerne gik i gang, dukkede der en stor forsikringssag frem. Faktisk så stor at vi måtte flytte ud af huset akut, og at det nu skal rives ned”, fortæller Martin.

Jagten på en midlertidig bolig

Den husvilde familie gik straks i gang med at lede efter løsninger på den ubehagelige boligsituation. ”Altså jeg begyndte at kigge på opslag efter skurvogne og sådan noget. Men så kom jeg i tanke om, at jeg engang havde liket et opslag fra Tiny House Living og besluttede mig til at kontakte dem”.

tiny house
Foto: Venligst udlånt af Martin Markussen

Tiny House Living er en virksomhed, som producerer beboelsesvogne, og heldigvis havde de en vogn stående. ”De havde en vogn, vi kunne leje men kun på den betingelse af, at vi så den først. Så allerede dagen efter kørte jeg til Jylland, hvor den stod, og så sagde jeg ja med det samme.

Følelsen af hjem

Heldigvis faldt beslutningen i god jord på hjemmefronten. ”Min kones værste mareridt var nok sådan en tom skurvogn, som man selv skulle til at indrette. Men denne her vogn er bare rigtig rar at være i, og vi fik med det samme en følelse af, at det var et hjem. Også ungerne var begejstrede og spændte og sagde: Neej, skal vi bo her”, fortæller Martin videre. ”Da vi havde boet her en halv dag, var det bare vores sted”.

Udfordringer i dagligdagen

Familien skal bo i vognen i et halvt års tid mere, og der er selvfølgelig udfordringer ved at bo på så lidt plads. ”At bo så tæt sammen kræver en lidt anden livsstil. Man bliver nødt til at lægge bekymringer, arbejde og dårligt humør ved hoveddøren, for det smitter. Og så er det også en udfordring, hvis man er syg.

Vi kan heller ikke lige tage sådan en sumpe-weekend, hvor vi bygger racerbane og lader den stå, så vi kan lege med den senere. Det er der simpelthen ikke plads til. I stedet så tager vi meget mere ud og oplever noget i stedet for. Og så finder vi på ting, der godt kan lade sig gøre. For eksempel er ungerne blevet helt vilde med Anders And blade, så vi har købt en ordentlig stak, som de kan sidde og læse”.

Mindre plads betyder bedre økonomi

Men det er ikke kun udfordringer, der præger hverdagen i det lille hjem. ”Det, at vi bor tættere sammen, betyder også, at ungerne deltager mere i det daglige med at dække bord og rydde af og den slags. Og det havde vi også talt med dem om, inden vi flyttede ind. At her bliver vi nødt til at hjælpe hinanden lidt mere”, siger Martin.

tiny house
Foto venligst udlånt af Martin Markussen

”Og så har vi fået en bedre økonomi. Vi kan jo ikke lige gå ud og købe en ny sofa eller en lampe. Det er der ikke plads til. Og når vi køber noget, er der noget andet, som må ud. Den bedre økonomi betyder, at der er plads til nogle flere oplevelser. For eksempel har jeg lige haft en weekend alene med børnene, og så tog jeg dem med på hotel i Sverige”.

Familielivet i vognen har da også allerede sat varige spor hos familien. ”Altså det ville nok være svært at bo så småt med teenagere. De har brug for lidt mere plads. Men vi har da talt om, at når de engang flytter hjemmefra, så behøver vi ikke så meget plads. Hvorfor bo på så mange kvadratmeter så. Det her er så hyggeligt.

Nærheden fra livet i vognen skal med videre

Martin Markussen og hans familie vil prøve at bringe nogle af elementerne fra livet i vognen med sig til det nye hus, som de skal bygge, når det gamle er revet ned.

”Børnene skal have deres egne værelser i det nye hus, men vi har allerede besluttet ikke at bygge så mange kvadratmeter, som vi oprindelig havde planlagt. Man lærer meget som familie af at bo sådan her. Man får meget mere, fordi man er så tæt. Hvis for eksempel jeg står og laver mad, så sidder min kone lige ved siden af, og ungerne kommer forbi og siger neej, hvor dufter det godt og må vi smage, og så er de måske lige med til at snitte nogle grøntsager. I et stort hus ville jeg måske bare stå alene ude i et køkken, mens de andre sad i hver deres rum og lavede noget andet. Det giver en større sammenhængskraft, at man kan se hinanden”, siger Martin.

Få kvadratmeter rimer på miljø

Det er godt for miljøet, når folk vælger at bo på færre kvadratmeter, og det er også noget, familien har tænkt over, efter de er flyttet ind i vognen. ”Vi kan jo se, at vi bruger meget mindre strøm og energi end før, og det giver da nogle tanker om, hvordan man bedst kan bo bæredygtigt”.

Læs her hvordan du bygger bæredygtigt.

Du burde prøve det

Alt i alt har det været en god oplevelse for hele familien at bo i den lille beboelsesvogn. ”Det kan godt lade sig gøre, hvis man går til det med et åbent sind. Faktisk ville jeg sige, at det er noget alle burde prøve”, siger Martin til slut.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Din støtte går til at dække omkostninger i forbindelse med hjemmesidens drift og løn til skribenten. Andre hjemmesider dækker deres omkostninger via reklameindtægter og sponsorerede indlæg eller ved at have en betalingsmur. Alt det slipper du for på Mynthe.

Skriv et svar