grøntsager

Hvis man gerne vil spise efter årstiden, er der ikke altid meget hjælp at hente på supermarkedernes hylder, hvor røde tomater frister side om side med krøllet grønkål. Men at spise efter årstiden er både godt for smag og for klima.

Derfor skal du spise efter årstiden

Mad skal smage dejligt! Mon ikke vi er mange, der let kan blive enige om det? Derfor er den måske allerbedste grund til at spise efter årstiden, at det simpelthen smager bedre. Jordbær i januar kan på ingen måde konkurrere med jordbær i juni, hvis du spørger mig.

grøntsager
Foto: Pixabay.com/paulbr75

Klimaet bliver hvad du spiser

En anden og meget vægtig grund til at spise efter årstiden er hele klimaproblematikken. Når vi alligevel vælger at købe en bakke jordbær om vinteren, er den sandsynligvis importeret fra udlandet. Her bliver der altså lagt transport-CO2 oveni i klimaregnskabet. Andre varer, der egentlig hører sommeren til, bliver dyrket i opvarmede drivhuse, så de kan være tilgængelige hele året. Det betyder også udlæg på CO2-kontoen.

Her finder du hjælp

Heldigvis bor vi i et land, der kan byde på mange forskellige lækre frugter og grøntsager hele året rundt. Produkter som er dyrket udendørs i den danske muld. Og har du ikke helt styr på sæsonen for hvidkål og porrer, dild og hindbær, så er der hjælp at hente.

Fødevarestyrelsen har lavet oversigter over, hvornår frugter og grøntsager er i sæson. De er lavet som skemaer lige til at printe ud og hænge op på køleskabet. Skal det være lidt mere visuelt, så har Økologisk Landsforening lavet en skøn og farverig plakat. Den finder du lige her.

God tommelfingerregel

Står du alligevel en dag nede i supermarkedet og er i tvivl, så tænk grove grøntsager som kål og rodfrugter om vinteren (selvom du også kan få sommerkål) og fine som salater, krydderurter, agurker og bær om sommeren.

Det er en udmærket tommelfingerregel, selvom der selvfølgelig er nogle frugter og grøntsager, der har henholdsvis en meget kort og en meget lang sæson.

Om at glæde sig

Ligesom med bøgens udspring, julelys på gader og stræder samt krokus der blomstrer (ja måske er det nogle andre årstidsbestemte ting, du går og ser frem til), er frugt og grønt noget, der er værd at glæde sig til. Og så skal man huske, at smagen af nye kartofler nok ikke ville være noget særligt, hvis den kunne fås når som helst hele året rundt.

Genstridige opskrifter

Men hvad gør man så, når man står i køkkenet i november, og opskriften siger friske tomater? Ja, først og fremmest er vi nødt til at acceptere, at der er nogle retter, der hører sommeren til, ligesom der er nogle retter, der hører vinteren til. Det er egentlig en del af charmen.

Der er derfor ingen grund til at servere ovnbagte rodfrugter i juni, hvor supermarkedets hylder bugner med ingredienser til lækre salater. Og der er heller ingen grund til at servere tomatsalat i februar, hvor tomaterne kan være mere eller mindre smagsløse og enten er dyrket i et opvarmet drivhus eller importeret langvejs fra. Det vil ikke kun være synd for miljøet. Det vil også være synd for dem, der skal spise maden.

Men der er også opskrifter, som egentlig kan bruges hele året, når bare visse ingredienser bliver skiftet ud. Det gælder især gryderetter. Friske tomater kan erstattes med tomater på dåse, frisk spinat kan erstattes med frossen spinat eller måske af grønkål og vil man lave noget med bær om vinteren, så brug de frosne, som er gode i kager og smoothies.

Somme tider må man være villig til at træde ind på ukendt territorium og bare prøve sig frem. Det er sjovt, og ofte kommer der overraskende gode resultater ud af det.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Din støtte går til at dække omkostninger i forbindelse med hjemmesidens drift og løn til skribenten. Andre hjemmesider dækker deres omkostninger via reklameindtægter og sponsorerede indlæg eller ved at have en betalingsmur. Alt det slipper du for på Mynthe.

Skriv et svar