Amsterdam

Hemmelige haver kan man godt kalde anlæggene bag de smalle kanalhuse i centrum af Amsterdam. De ligger nemlig og putter sig bag de høje huse og er for største delens vedkommende utilgængelige og endda usynlige for andre end dem, der ejer det lille paradis.

Amsterdam

Nogle af haverne er små. Måske som en lille dansk rækkehushave. Andre strækker sig bagud fra huset det tilhører og dækker vel, hvad der svarer til en lille parcelhusgrund.

Tre dages havevandring

Hver sommer arrangerer Museum Van Loon Open Garden Days, hvor mere end tredive haver er åbne for offentligheden. Arrangementet strækker sig over tre dage, hvor haveglade mennesker går på opdagelse i de mange oaser.

Og oaser det er det virkelig. Haverne viser på bedste vis, hvor meget man kan få ud af en lille have. I stedet for at plante ensartede grønne græsplæner, er de her haver egentlige haveanlæg fulde af blomster og klippede hække, statuer og vandbassiner. Nogle med gamle og meget elegante havehuse liggende bagerst i haveanlægget.

Amsterdam

Haverne er meget varierede. Der er ordnede haver, haver med frodige buskadser, hvor man kan gå på opdagelse, elegante haver og hyggelige haver. Altså noget for enhver smag.

Amsterdam

De fleste haver er omgivet af høje huse, der i forskellige grader skygger for sollyset, men det har ikke forhindret haveejerne i at skabe stemningsfulde og frodige beplantninger.

Amsterdam

Større haveanlæg

Udover de mindre private haver byder Open Garden Days også på større anlæg. Nogle tilhører museer eller virksomheder. Andre er en form for fælleshaver.

Amsterdam

I Amsterdam var der i gamle dage steder, hvor enlige kvinder kunne komme og bo. Det var lejligheder bygget omkring en central gårdhave, hvor kvinderne kunne dyrke blomster og have køkkenhave. Gårdhaverne er i dag charmerende og meget forskellige haver, der bestemt er et besøg værd.

Amsterdam

De åbne haver er et vidunderligt sted at samle inspiration til haven derhjemme, og i mange af haverne står ejeren klar til at fortælle om stedet.

De praktiske detaljer

Haverne ligger i området De 9 Gader i det historiske centrum af byen. Udover haverne er det et fantastisk område at trave rundt i. Det er meget stemningsfuldt med kanaler, broer, caféer og restauranter og små butikker.

Amsterdam

Det letteste vil være at tage toget til Amsterdam og bo i centrum, hvor du let kan gå til det hele, og parkering med din egen bil er besværligt.

Open Garden Days ligger i 2018 d. 15-17. juni, og billetter kan købes på forhånd på Museum Van Loons hjemmeside.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Din støtte går til at dække omkostninger i forbindelse med hjemmesidens drift og løn til skribenten. Andre hjemmesider dækker deres omkostninger via reklameindtægter og sponsorerede indlæg eller ved at have en betalingsmur. Alt det slipper du for på Mynthe.

Skriv et svar