Foto: Les Kaner

Walk the Talk. Det er princippet bag Calina Leonhardts mål om at leve mere bæredygtigt. Hendes første skridt var at blive veganer.

”Jeg blev veganer for 8 år siden, blandt andet fordi den animalske produktion er den suverænt største miljøsynder. Dengang havde jeg aldrig før prøvet at spise et vegansk måltid, så det var en udfordring. Nu er det meste af min familie og de fleste af mine venner også veganere eller godt på vej til at blive det. Den bæredygtige udvikling går heldigvis hurtigt i dag”, fortæller hun.

Blogger og forfatter

Calina Leonhardt er kvinden bag bloggen Neohippie, og d. 19. april udkommer hendes nye bog ”Bæredygtig Livsstil – Zero Waste, Vegansk, Minimalisme”. Begge dele udspringer af hendes eget ønske om at udforske forskellige elementer af det bæredygtige liv.

neohippie
Foto: Venligst udlånt af Calina Leonhardt

”Da jeg fik børn begyndte jeg at reflektere endnu mere over, hvilken verden jeg ønskede at efterlade. Men også hvilke vaner jeg ønskede at lære mine børn. Så jeg begyndte at søge efter mere information om det at leve bæredygtigt.

Men jeg blev frustreret over, hvor svært det var at finde noget om de her ting. Der er ikke penge i at nedsætte sit forbrug, så der var næsten ingen, der skrev om, hvordan man gjorde det, hvilke ting man kunne undgå eller erstatte og så videre.

Så jeg besluttede mig for at blogge om min indsats, min research og mine erfaringer løbende, så andre med samme interesse ikke behøvede at lede og prøve sig frem i samme grad som jeg”.

Bæredygtig hverdag

Siden de første spæde erfaringer er Calina Leonhardt gået all in.

”Med årene har jeg udskiftet flere og flere vaner, og i dag lever jeg som minimalist og nonshopper. Jeg lever så godt som produktfrit, køber økologisk mad, undgår madspild, køber emballagefrit og sorterer den smule affald, jeg har tilbage, grundigt.

Så jeg forsøger at leve så naturligt, simpelt og bæredygtigt, som det er muligt i en moderne verden, da langt det meste miljøskade, vi forårsager, kommer fra vores (over)forbrugssamfund”, siger hun.

Gamle vaner skal aflæres

Calina Leonhardt fortæller, at man for at opnå en livsstil, som er bæredygtig, ofte må gøre op med vaner og traditionelle måder at gøre tingene på.

”Da jeg først gik i gang, var der meget, jeg skulle aflære, og jeg mødte også en del fordomme fra omverden. I dag er der så stort fokus på bæredygtighed, at de fleste mennesker er forstående overfor ønsket om at bryde med overforbrug og spild. Og så vrimler det frem med plantebaserede og bæredygtige alternativer, der gør det hele meget lettere.

Det sværeste pt er at leve emballagefrit, men der kommer flere og flere muligheder til, så det bliver heldigvis også nemmere hele tiden”.

Den store videndeling på internettet

Selv finder Calina Leonhardt inspiration hos andre bloggere og instagrammere både danske og udenlandske.

”Den bæredygtige bevægelse foregår i høj grad via vidensdeling og erfaringsdeling på nettet og på sociale medier – ikke hos politikere eller i mainstream medier hvor fokus på en bæredygtig fremtid er forsvindende lille.

Man skal lede efter andre ildsjæle, der rent faktisk forsøger at gøre en forskel i praksis. Og dem kommer der heldigvis hele tiden flere af. Det er fantastisk, at vi via internettet og sociale medier kan dele viden og blive klogere sammen”.

Men hun bliver også både inspireret og motiveret via sin egen blog Neohippie.

”Jeg lærer mange spændende mennesker at kende via bloggen, hvor jeg også får gode råd fra andre med samme interesse. Og så er jeg en af de første, der bliver gjort opmærksom på diverse bæredygtige initiativer. Det at være en del af den bæredygtige udvikling og bevægelse, som vi har så hårdt brug for i vores moderne verden, det er min primære motivation.

Bogen ”Bæredygtig Livsstil”

Om et par uger er Calina Leonhardts bog så på gaden, og den har til formål at vise fordelene ved den bæredygtige livsstil.

”I bogen er der hverken løftede pegefingre eller skræmmebilleder. Det får vi så rigeligt af andre steder. Så bogen er let, lys og lækker – fuld af billeder, tips og opskrifter til inspiration.

Jeg viser, hvordan en bæredygtig hverdag kan se ud i praksis, og at det kan gøres på mange måder. Og så viser jeg, at man ikke behøver at opgive noget, tværtimod.

I bogen kommer jeg bredt omkring alle de områder i hverdagen, hvor man kan ændre vaner til det mere bæredygtige: Mad, rengøring, indkøb, gaver, ferier, børn og så videre.

Den er en samling af mine personlige erfaringer og den research, jeg har gjort mig undervejs, og som har hjulpet mig hen til et liv, hvor jeg uden problemer kan leve bæredygtigt i vores ellers ikke-bæredygtige samfund”.

Tag små skridt

Men for nogle kan det nok være en stor mundfuld at skifte til en mere bæredygtig livsstil, og Calina Leonhardt anbefaler da også, at man starter i det små.

”Med mindre man er meget ambitiøs og har meget overskud, vil jeg anbefale at starte med én vane ad gangen og så bygge ovenpå. Det kan være tøjet, rengøringen eller for eksempel at udskifte engangsprodukter med genanvendelige alternativer. Eller maden, hvor jeg selv startede, da det gør den suverænt største forskel”.

Hvor grøn synes du selv, du er på en skala fra 1-10, hvor 10 er det højeste?

”Det, synes jeg, er svært at sige. 8 måske? Jeg lærer og udvikler mig hele tiden, og det tror jeg aldrig stopper. Målet er i min optik ikke at være perfekt og gøre det bedst. Målet er, at vi arbejder sammen og inspirerer hinanden til nye og mere opdaterede vaner.

Vi vidste måske ikke bedre engang, men det gør vi nu, og vi kan allesammen gøre noget og starte et sted. Det, synes jeg, er vigtigst”.

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Din støtte går til at dække omkostninger i forbindelse med hjemmesidens drift og løn til skribenten. Andre hjemmesider dækker deres omkostninger via reklameindtægter og sponsorerede indlæg eller ved at have en betalingsmur. Alt det slipper du for på Mynthe.

 

Skriv et svar