køkkenhave

Efter solvarme dage og lidt regn pibler det op af jorden med grønne vækster. En del af det er ukrudt. Og det er jo sådan set ikke særlig overraskende. Her er det bare om at komme ud med hakkejernet og få det fjernet. Gerne på en solskinsdag, hvor ukrudtet kan blive liggende på jorden og falde sammen.

Når små gaver kommer op af jorden

Næ, det der er overraskende er alt det uventede, som kommer op. I min køkkenhave er de her dejligt grønne stængler kommet frem. Det ligner umiskendeligt purløg. Og tænk engang, det er det også.

Køkkenhave

Først gik jeg og grublede lidt over, hvor de mon kom fra. Men så da jeg kiggede i min havedagbog, kunne jeg se, at jeg faktisk havde sået purløg på dette sted sidste år. Dengang kom de bare aldrig op. Eller også har de stået og puttet sig under sidste sommers overdådige blomsterflor af koriander.

Afblomstrede forglemmelser

Og nu vi taler om koriander. Der var en ting, jeg ikke fik gjort i min køkkenhave sidste år. En af dem var at klippe de visne blomsterstande af. Det betyder, at min koriander nu har selvsået sig i rigt mål.

køkkenhave

Egentlig kunne jeg bare lade dem stå. Det var vældig smukt sidste år. Men jeg havde nu tænkt mig at have koriander et andet sted, så der er ikke andet at gøre end at hive de små spirer op, efterhånden som de kommer frem.

Når man overrasker sig selv

De sidste overraskelser, jeg vil fortælle om her, er de små gaver, man kan komme til at give sig selv. Ganske uplanlagt. Jeg blev inviteret med på planteskole. Og jeg skulle selvfølgelig ikke have noget. Kender du det? Nogle gange kan man være så utrolig naiv, når det kommer til én selv.

Jeg kom i hvert fald hjem med adskillige spændende planter. Som jeg så skulle mingelere ind mellem alt det planlagte. Men det lykkedes. Planterne er nogle, jeg vil bruge, når jeg skal eksperimentere med spiselige blade i løbet af sommeren.

Den første er en kløver. Den har syrlige blade, som skal balancere med noget sødt i en frisk sommersalat. Den er ret køn med rødbrune blade og små gule blomster.

køkkenhave

Den anden er en olivenurt. De aflange nærmest nåleagtige blade dufter dejligt af oliven og kan bruges i salater eller til pesto. Det bliver SÅ lækkert. Det er jeg overbevist om.

Og så er der den sidste, jeg vil nævne her. Det er en ananassalvie. Ah, den dufter virkelig skønt af ananas, som navnet antyder. Også den skal bruges i salater. Måske sammen med kløveren. Nu får vi se.

køkkenhave

Støt Mynthe

Kunne du lide artiklen? Så kan du støtte Mynthe ved at indbetale et beløb via mobilepay på 22755989. Din støtte går til at dække omkostninger i forbindelse med hjemmesidens drift og løn til skribenten. Andre hjemmesider dækker deres omkostninger via reklameindtægter og sponsorerede indlæg eller ved at have en betalingsmur. Alt det slipper du for på Mynthe.

 

Skriv et svar