sanke

At sanke betyder at samle, og det er det, du gør, når du samler mad i naturen. Og der er masser af mad derude i skoven og på engen. Meget mere end man lige skulle tro.

Det er sundt at sanke

Vild mad fra naturen er sund og gratis. Og så får man en portion frisk luft med i købet, når man går derude og samler. Det er selvfølgelig meget vigtigt, at man kender planterne, når man er ude og samle, så man ikke ved en fejl får noget giftigt med hjem. Det er også godt at vide noget om, hvilke planter du kan spise løs af, og hvilke der blot bør være krydderi på maden.

sanke

Kend reglerne

En god indførsel i en række ret almindelige og relativt letgenkendelige spiselige planter i naturen får man i Lene og Søren Ejlersens nye bog Vildnis. Bogen bliver indledt med de regler, man skal sørge for at følge, når man sanker. Hvor meget og hvor må man plukke for eksempel.

30 spiselige planter

Derefter præsenterer bogen 30 vilde planter fra forskellige voksesteder: Hede og mark, skov og mose samt eng og strand. En overskuelig planteoversigt gør det også let at finde ud af, på hvilke årstider de forskellige planter kan høstes.

De enkelte planter bliver beskrevet med udseende og særlige kendetegn, hvilke dele der kan spises, og hvilke giftige planter de eventuelt kan blive forvekslet med.

Opskrifter til den enkelte plante

Udfordringen med at lave mad af planter man måske ikke kender i forvejen løste Søren Ejlertsen i sit firma Aarstiderne ved at lægge opskrifter i kasserne med grøntsager, før de blev sendt ud til kunderne. Samme løsning bruger han og søsteren Lene i Vildnis, hvor der efter hver plantebeskrivelse er en opskrift, hvor planten indgår som ingrediens.

Hvis du er erfaren sanker, kender du muligvis planterne i forvejen. Men er du ny ud i sanke-kunsten, er der rigtig god viden at hente i bogen. Og så er den fuld af smukke billeder, som får det hele til at se overordentligt appetitligt ud.

Hvis du vil vide mere

Udover Vildnis findes der en række andre bøger om emnet. Du kan også finde mere viden om at sanke samt gode sankesteder på sanker.dk og byhoest.dk.

God fornøjelse!

Skriv et svar