Juletræ

Åh, duften af gran når man endelig inviterer juletræet ind i stuen og går i gang med at pynte det. Så er julestemningen nok helt i top hos de fleste. Men har du tænkt over, hvad du ellers slæber med indenfor?

Sprøjtede juletræer er skidt for naturen

Konventionelle juletræer er sprøjtet med gift for at undgå angreb af skadedyr som for eksempel lus. Samtidig er det vigtigt for producenten at holde ukrudtet lavt for, at det ikke skader de nederste grene på træet. Men sprøjtegifte kan være problematiske for vores grundvand og for insekterne, som kan få svært ved at finde føde og egnede levesteder. Uden insekter er der for eksempel heller ingen fugle.

Bedre biodiversitet

Køber du derimod et økologisk juletræ hjælper du naturen på vej. I den økologiske juletræsproduktion må man ikke bruge sprøjtegifte. I stedet bruger producenterne husdyr som for eksempel høns, får eller grise til at holde vegetationen ned omkring træerne. Samtidig kan de minimere risikoen for angreb af skadedyr ved at plante en blanding af forskellige træer og ved at sørge for mange blomster. Blomsterne tiltrækker rovinsekter, som spiser for eksempel lus. Og mange insekter betyder også føde for fuglene. En økologisk juletræsplantage er derfor være langt mere mangfoldig end en konventionel.

Juletræ
Foto: Pixabay

Køb før der er udsolgt

Efterhånden som vi allesammen bliver mere beviste om, at vi bliver nødt til at passe bedre på Jorden, stiger også efterspørgslen på økologiske juletræer. Men det tager tid at dyrke træer, og den økologiske juletræsproduktion er stadig ikke særlig stor sammenlignet med den konventionelle. Det betyder, at du ikke skal nøle for længe, hvis du er interesseret i et. Så kan du nemlig risikere, at de er udsolgt.

Her finder du dit økotræ

Hvis du ikke lige ved, hvor der sælges økologiske juletræer i dit nærområde, kan du få hjælp hos Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening, som begge har lavet en oversigt. Og ellers så spørg der hvor du normalt køber dit juletræ. Forretninger sælger jo det, som kunderne efterspørger, så jo flere vi er, som åbner munden, jo større sandsynlighed er der for, at de forskellige juletræsudsalg også kommer til at tilbyde økologisk dyrkede træer.

Skriv et svar