julegaver

Ligesom så mange andre er du muligvis i fuld gang med at få alle julegaver i hus. For de fleste medfører gaverne en del indpakning. Ifølge Grøn forskel bruger vi 825 tons gavepair om året. Det tal er så vildt, at jeg har lyst til at gentage det. 825 tons! Og det er altså bare i Danmark.

Dertil kommer den lille hage, at det meste gavepapir er behandlet på en måde, så det ikke kan genbruges sammen med husstandens øvrige papiraffald.

Gavepapir hører fortiden til

Vi er heldigvis mange, der forsøger at spare natur og miljø for CO2 og affald, og gavepapir er ikke den post, der fylder mest i det regnskab. Alligevel synes jeg, det er et vigtigt emne at tage op.

For forbruget af gavepapir hører til i den gamle verden. Den hvor vi troede, at jordens ressourcer ville vare til tid og evighed, den hvor der ikke var klimaforandringer (eller de i hvert fald ikke var noget almindelige borgere gik rundt og tænkte på), og den hvor vi bare kunne smide alt det, vi ikke gad eje længere, i den nærmeste skraldespand.

Gavepapir er sådan en brug og smid væk ting. Noget der er brugt ressourcer på at producere for at blive brugt i fem minutter. Og det hører ikke rigtig hjemme i den verden, vi er på vej ind i.

Avispapir er lige ved hånden

Derfor får du her nogle idéer til, hvordan du kan gøre gaveindpakningen lidt mere bæredygtig. Den mest oplagte er nok at bruge avispapir, og det er da også ved at blive mere almindeligt. De fleste har nemlig avispapir lige ved hånden. Selv hvis man ikke abonnerer på en avis, er der altid lokalaviserne.

julegaver

Det er en sjov udfordring at finde gode motiver fra avisen til at pryde forsiden af dine julegaver. Og hvis ikke avisen byder på julede billeder eller andet spændende, kan man altid dække det med noget andet. Denne gave er pakket ind i lokalavisen. Derefter har jeg klistret et hvidt stykke papir på forsiden. Papiret er det, som typisk er rundt om de adresserede reklamer, blot vendt med indersiden udad. Papiret er så igen pyntet med motiver klippet ud af et ugeblad. Men det kan være alt muligt, som finder vej til ens hjem i juletiden.

Stofrester er perfekte til julegaver

En anden mulighed er at bruge stofrester. Hvis du er aktiv ved symaskinen, har du sikkert en bunke liggende. Eller også kender du måske nogen, der gerne vil af med deres. Alternativt kan du bruge gamle dynebetræk og lagner eller aflagt tøj, der er for slidt til at blive afleveret til genbrug. Du kan også sagtens bruge stof, som du har andre planer med, for stoffet er jo klar igen, så snart pakken er åbnet.

julegaver

Her har jeg viklet den store gave ind i et stort stykke blåt stof, som jeg havde liggende, og den lille gave er lagt ind i benet fra et par cowboybukser, der blev forvandlet til short i sommers.

Genbrug gavebåndene

Båndene på julegaver kan også genbruges år efter år. De her er sådan nogle med metaltråd i, og de er helt sikkert ikke særlig bæredygtige. Men det tænkte jeg ikke på, da jeg købte dem for mere end ti år siden. Jeg korter ikke af længden, når jeg bruger dem. På den måde passer de til nye pakker igen til næste år (hvis altså ikke din familie er for hurtig med saksen, når de åbner deres pakker).

Glædelig grøn jul!

Skriv et svar