kål

Jeg er faktisk allerede kålfan. Ja ok, der er da noget kål, jeg skøjter let og elegant hen over på min vej over til grønkålen og hvidkålen, palmekålen og broccolien. Men den kål jeg kender, bruger jeg flittigt i smoothies og salater og gryderetter.

Det er egentlig først, da jeg åbner Lisbeth Tordendahls bog ”Kål og Kærlighed”, at jeg får på fornemmelsen, at min kålverden måske egentlig er lidt indskrænket.

kål

Erfaren kogebogsforfatter

Lisbeth Tordendahl har udgivet adskillige kogebøger, men idéen til ”Kål og Kærlighed” fik hun ved en middagskomsammen. Her beklagede en ven sig over, at hun aldrig fik brugt et helt kålhoved, fordi hun ikke vidste, hvad hun skulle bruge det til. Det satte gang i kreationen af en lang række opskrifter.

kål
Foto venligst udlånt af Lisbeth Tordendahl

En verden af kål

Bogen bliver indledt med et afsnit om, hvorfor kål er så sundt og godt for kroppen. Derefter følger en beskrivelse af de enkelte slags kål, og det er her, verdenen af kål virkelig åbner sig for mig.

Jeg må for eksempel med skam indrømme, at jeg aldrig helt har vidst, hvad glaskål var for noget. Det har et grimt navn, synes jeg, og det får mig til at tænke på et eller andet farveløst og kedeligt på glas muligvis importeret fra Tyskland. Men jeg bliver klogere, da jeg finder frem til det smukke billede af en lilla glaskål og læser beskrivelsen.

Og så bliver jeg ivrig efter at komme i køkkenet. Jeg laver glaskålsfritter efter en af opskrifterne i bogen, og jeg smager på glaskålen rå og konstaterer, at den har en ret vidunderlig smag. Sådan en mellemting mellem hvidkål og agurk.

Nye livretter med kål

Og så går jeg ellers løs på flere af opskrifterne i kogebogen. Jeg køber endda min hadegrøntsag nummer ét: Rosenkål. Den er smuk, men jeg har aldrig brudt mig om smagen. Nu er det imidlertid adskillige år siden, jeg har smagt rosenkål, og Lisbeth Tordendahls kogebog frister med sine opskrifter. Så jeg beslutter, at den må have en chance til.

Rosenkålen bliver lagt til at vente i køleskabets grøntsagsskuffe, mens jeg guffer mig igennem noget af al den anden kål.

Jeg har ofte sendt lange blikke efter romanescokålen, fordi den er så dekorativ at se på, men jeg har aldrig vidst, hvordan den smagte, eller hvordan den kunne tilberedes. Nu ærgrer jeg mig lidt over ikke at have kastet mig over den noget før, for den smager ligesom blomkål blot lidt mildere. Den bliver straks en favorit i hele familien.

Og så laver jeg kåldolmere af en virkelig lækker fars af champignon, løg, tomat og quinoa pakket ind i store blade fra savoykål, en tredje slags kål jeg aldrig rigtig har vidst, hvordan man bruger. Endnu en ny livret.

Flere opskrifter med hver slags kål

”Kål og Kærlighed” er en rigtig fin bog for alle, der har lyst til at udvide deres kålhorisont. Et af bogens virkelig store fortrin er, at bogen indeholder flere opskrifter med hver slags kål. På den måde kan man købe et stort kålhoved og få det hele brugt.

Retterne med de enkelte kål er varierede, og det betyder, at man godt kan spise for eksempel blomkål i flere dage uden at få det samme. Blomkål indgår nemlig i så forskellige opskrifter som suppe, frikadeller, pandekager og salat blot for at nævne nogle af dem.

Tilbage i mit køleskab ligger kun rosenkålen og venter på, at jeg tager mig sammen. I bogen har jeg udset mig en omelet med rosenkål, som, jeg synes, ser ret lækker ud. Og hvem ved? Måske bliver rosenkål min nye yndlingsgrøntsag. Den har jo trods alt både navn og udseende med sig.

 

One Reply to “Kål og kærlighed – Boganmeldelse”

  1. Rosenkål er super i rå form feks. fintsnittet til salat med appelsiner, nødder osv. Go on Beritte

Skriv et svar